Apple eller Spotify?

Att ladda ner musik olagligt hör till det förflutna sedan många år, men vad finns det för alternativ för att lyssna och köpa musik på nätet? I dag skriver vi om just det och tipsar om sajter som är mest använda av musikälskarna där ute.

vinylskivaI Dagens Nyheter kan vi läsa att det redan innan Apple Music lanserats fanns en sorts stämning präglad av kamp och tävling mellan just Apples musiktjänst och streamingtjänsten Spotify, det ena amerikanskt och det andra svenskt. I samma artikel jämförs också just de båda streamingtjänsterna med musik i fokus, utbudet är likartat, ljudkvaliteten likaså. Det blir till att se till framtiden vad som kommer ske, kommer Spotify klara sig undan Apple som likt en ångvält tar sig fram och med sina 800 miljoner registrerade användare har en hel del odds på sin sida.

I Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa hur Apple Music knappar in på Spotify, trots att den sistnämnda fortfarande har tre gånger så många användare som den förra. Rent tekniskt skulle dock Apple helt kunna ersätta sin app i sina smartphone och utesluta Spotify, men det skulle möjligtvis inte falla i god jord hos användarna.

Musik på nätet och i dagligvaruhandeln

Men för den som fortfarande vill ha fysiska bevis på den musik man lyssnar på är det enkelt att köpa musik även så, på nätet och i dagligvaruhandeln. Vill man ha en snitsig rabatt kan man hitta den bland annat här på Gratislandet.

Något som börjar sälja alldeles rejält är klassiker som vinylskivor, nu kan man till och med köpa detta i matkedjor, något vi kan läsa om i Sydsvenskan bland annat. I Storbritannien kan man nämligen köpa lp-skivor på matvaruaffären Tesco. I fjol såldes närmare 1, 3 miljoner vinylskivor i UK, något som är ett rekord på hela tjugo år, nu mer står lp-skivorna för hela 2 procent av den totala föräljningen av musik i landet och formatet har nu även fått sin officiella topplista i landet. Roligt för musiken och musikälskaren att dessa älskade svarta mysiga skivor återigen nyproduceras och går att köpa lite varstans. Vi får hoppas att trenden håller i sig.