Fördelen med festival

Att gå på spelning kan vara en upplevelse som man bär med sig under hela livet. Känslan av att kunna relatera till den som uppträder är viktig för upplevelsen, men det som framförallt skapar en värdefull upplevelse är att man gör den tillsammans med nära och kära.

Priset för att gå på konserter har verkligen skenat iväg de senaste åren. Det är synd. Genom en rabattkod för billigare inträde kan man säkert få lite sponsring. På nittiotalet kunde man får bra biljetter till en spelning med en stor artist i Globen för två- till tre hundra kronor. I nuläget är priset det tredubbla, minst. Det står inte i proportion till övrig prisutveckling.

Två konserter till priset av en

En musikfestival som många nog ser tillbaka på är Stockholms Vattenfestival, som kombinerade musik och nöje för hela familjen på ett unikt vis. Bland annat gästades festivalen av många kända svenska artister när det väl begav sig såsom E-type, Cardigans, Titiyo, Blur och Carola för att nämna några. Idag finns festivalen dessvärre inte kvar, men samma charm och musikkärlek visas på en rad andra festivaler runt om i Sverige och även utomlands. Till exempel Asbury Park Fest i New Jersey, USA, är ett bra exempel. Likt Vattenfestivalen ämnar denna tillställning att locka en bred publik och för att verkligen lyckas med det lovade punkrockbandet Social Distortion att de skulle ha med sig en hemlig gäst – och gästen visade sig verkligen vara en brygga mellan generationer. Vem var det? Bruce Springsteen himself. Tillsammans med bandet spelade de, enligt Svenska Dagbladet, tre låtar: Bad luck, Misery loves company och körde en cover på Johnny Cash-klassikern Ring of fire.

Så den som vill gå på billigare spelningar gör verkligen smart i att gå på festivaler av olika slag, då man får flera spelningar till priset av en samtidigt som man dessutom hamnar i en riktig folkfest.

Hur vet man att man väljer rätt spelning?

När man ska gå på festival är det säkert bara några få artister, eller bara en kanske, som man faktiskt uppskattar. Så hur ska man veta om det är värt att ta sig dit? Givetvis finns det några avgörande faktorer, såsom att de som uppträder är några man kan relatera till. Likaså bandens förmåga att koppla med publiken är avgörande. Med den viktigaste faktorn av de alla, som inte alls har med de som uppträder att göra, är vilka man delar upplevelsen med. Spelningar ska upplevas tillsammans. Upplevelsen blir så mycket mer givande då och har större chans att skapa minnen för livet.