Musik och makt

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur viktigt det är faktiskt skydda öronen vid till exempel konserter med högt ljud. Särskilt gäller detta på hårdrockskonserter men det kan även vara behändigt och bekvämt att ha på en popkonsert. I detta inlägg pratar vi om musik och makt.

En som har en oerhört fin röst men som man kanske inte behöver ha öronproppar för att kunna genomleva en konsert med är nog Taylor Swift. Denna framgångsrika stjärna är född 1989 och en av musikvärldens mest inflytelserika personligheter, med makt till och med över Apple.

I DN kan vi läsa hur Taylor Swift i ett blogginlägg, publicerat på Tumblr vänligt men bestämt ifrågasatte den nya musikstreamingtjänsten som Apple lanserade nyligen; Apple Music. I inlägget kritiserade hon Apple för att inte ersätta producenter, låtskrivare och artister under de tre gratismånader som användare erbjuds. Detta mottogs förmodligen smått panikartat för bara timmar efter inlägget publicerats ändras Apple sin policy, och bestämde sig för att betala musikerna ändå.

En av musikvärldens mäktigaste

Musik och recensionerDetta visar ju att Taylor inte bara är en av världens populäraste sångerskor och låtskrivare, hon är även en av de med mest makt i hela branschen, trots sin ringa ålder. Även om stjärnan är god för cirka 400 miljoner dollar och kanske inte i stort behov av pengar menar hon att Apples policy hade stor effekt och påverkan på de som inte är riktigt lika bemedlade, det är bland annat mindre etablerade artister och indiebolag – vilka ofta är mer eller mindre beroende av streamingsajternas utbetalningar för användandet av musiken som ligger ute till allas förfogande.

Tur kanske att det var en stjärna som faktiskt tog bladet från munnen och vågade kritisera en enormt stort bolag som Apple, som annars inte brukar rucka på sina beslut. Det hjälper möjligtvis att Taylor Swift har ca 59 miljoner Twitterföljare. Därigenom är hon dessutom kvar på Apples streamingtjänst, något som inte är fallet med Spotify.